Przychodzi czas kiedy chcę po 10 latach zmienić auto na nowe.
Do tej pory jeżdziłem Golfem IV 1.9 TDI 90 i uważam to auto za najlepszy samochód jaki wyprodukowano (10 lat bezproblemowej jazdy)

Rok temu kupiliśmy z żoną nową Skodę Octavie 1.5 TSI 150, więc rodzinne auto już jest, a teraz pora na coś dla mnie.
Podchodzę do sprawy dość ostrożnie i pedantycznie, ponieważ bardzo rzadko zmieniam auta i chciałbym aby kolejna sztuka była już na kilka dobrych lat.
Od zawsze podobały mi się Leony, sportowa sylwetka, niemiecka ergonomia wętrza, dość dynamiczne i ekonomiczne silniki, to mnie urzekło i tego potrzebuje.
Jednak przed zakupem mam do Was kilka kluczowych pytań, które pomogą mi w szukaniu wymarzonego auta.
Samochodem nie robie dużo kilometrów, raczej często krótkie dystanse po 10-20km, 2-3 razy do roku jakieś morze, góry. Rocznie wychodzi to pewnie jakoś 10-12tyś.
Co do dynamiki też nie jestem jakimś piratem, ale chciałbym poczuć znaczną rożnicę względem wcześniejszego 1.9 TDI 90, a także chciałbym aby auto było w miarę ekonomiczne.
Celuje TYLKO w Seata 3gen hatchback w 5D, najchętniej w wersji FR, choć nie koniecznie, bo to zależy już od sztuki
1.) Jestem nastawiony na benzynę, najlepiej 1.4 czy to w wersji 125, czy 140 kuca.
Nie wykluczam także troszkę słabszych 1.2 jeśli auto będzie tego warte.
(Z czasem i tak delikatnie zwiększe moc czy to bedzie 1.2 czy 1.4).
Powiecie coś o różnicach?
Jak mniej więcej mam jakieś pojecie co do benzyny, tak nie mam kompletnie wiedzy o dieslach. Czy warto kupować, a także jaka jest opinia natemat diesli i tu proszę Was o pomoc jakie macie opinie o dieslach i ew. jaki mozna kupić, którego unikać, jak wypada dynamika i ekonomia.
2.) Na co patrzeć w pierwszej kolejności przy oglądaniu auta?
Jakieś znane problemy fabryczne? Coś co najczęsciej zatajają spredawcy?
Czego unikać?
3.) Budżet którego chciałbym się trzymać to ok. 35tyś max. 40tyś za prawdziwą perełkę.
Czy w tej cenie znajdę faktyznie to czego szukam?
4.) Światła FULL LED, w jakich wersjach były montowane? Od jakiego rocznika? Nie ukrywam, że chciałbym je mieć. Bez jakiej opcji w wyposarzeniu nie wyobrażacie sobie Waszego auta.
5.) Powiedzmy że mam możliwość przejechania się do naszych zachodnich sąsiadów z kimś kto w miarę ogarnia temat, tylko pytanie do Was czy warto wybrać się na taką wycieczkę dla auta kosztującego 40tyś?
Czy ma ktoś rozeznanie jak wygląda sytuacja z Leonami w Niemczech?
6.) Macie jakieś cenne uwagi lub coś do dodania odnośnie mojego wpisu i poszukiwań?
7.) Jeśli, ktoś po przeczytaniu mojego wpisu posiada auto o podobjej charakterystyce i chciałby je sprzedać chętnie zapoznam się z propozycją

Nie mam parcia na szybką transakcje, ale chciałbym do zimy zmienić już auto.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi