Brak klimy

2008 - 2013
ODPOWIEDZ
Żurek
Posty: 22
Rejestracja: 15 stycznia 2021, 14:27
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Biała Podlaska

Brak klimy

Post autor: Żurek » 07 maja 2024, 12:40

Witajcie,
Mam problem z układem klimatyzacji - nie działa.
Podłączyłem VCDSa, brak błędów, ciśnienie jest 5 bar, ściągnąłem pasek pk, odkręciłem sprężarkę, koło pasowe - jest ok, odłączyłem wtyczke zaworu z tyłu sprężarki, błąd wyrzuciło. Po podłączeniu słuchać, że coś tam w sprężarce się dzieje.
Program pokazuje, że sprężarką jest wyłączona przez zbyt duże ciśnienie czynnika...
Spotkaliście się z takim problemem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2024, 23:17 przez Żurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Sem
Posty: 6
Rejestracja: 20 marca 2024, 15:19
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 222/374
Oznaczenie silnika: CFMA
Województwo: Mazowieckie

Re: Brak klimy

Post autor: Sem » 08 maja 2024, 20:09

Moze padl Ci czujnik temperatury. Jak włączasz klime guzik Eco to gasnie czerwona lapka ? Czy też może gasnie i się zapala?

Żurek
Posty: 22
Rejestracja: 15 stycznia 2021, 14:27
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Brak klimy

Post autor: Żurek » 08 maja 2024, 23:16

Hej,
klimatronik zachowuje się jak przy działającej klimie.\
Lampka przy ECON gaśnie, gdy włącze AUTO.
Masz na myśli czujnik temperatury zewnętrznej czy czujnik temp. i ciśnienia klimatyzacji?

Sem
Posty: 6
Rejestracja: 20 marca 2024, 15:19
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 222/374
Oznaczenie silnika: CFMA
Województwo: Mazowieckie

Re: Brak klimy

Post autor: Sem » 09 maja 2024, 01:32

Czujnik temperatury ten co jest przy chlodnicy, czasem tak jest , jak włączysz auto to lampka gasnie i zachwile sie zapala i jest w trybie Eco.

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Posty: 939
Rejestracja: 31 maja 2018, 21:03
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Brak klimy

Post autor: desmo » 10 maja 2024, 12:14

Niech Ci sprawdzą szczelność układu azotem. Jeśli będzie nieszczelność to wyjdzie od razu.

Żurek
Posty: 22
Rejestracja: 15 stycznia 2021, 14:27
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Brak klimy

Post autor: Żurek » 13 maja 2024, 17:36

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
Ciśnienie w układzie jest.
Czy mógłby ktoś w swoim Exeo zobaczyć jakie ma parametry w grupie 001?
Porównałbym ze sprawnym układem i szukał problemy dalej.
Pozdro!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Exeo”