Podniesienie mocy ASO
-
- Model auta: Leon III [5F]
- Pojemność silnika: 1.4
- Rodzaj paliwa: Benzyna
- Moc [KM] / Nm: 125
- Województwo: Mazowieckie
Podniesienie mocy ASO
Witam,
Mam Leona z 2018r 1.4 TSI 125 KM. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już może oddawał swoje auto do ASO w celu podniesienia mocy. Zależy mi na gwarancji i nie chcę jechać do firmy w tej sprawie. Interesuje mnie czy ASO to robi i jeśli tak to jaka jest tego cena. Z góry dziękuję za odpowiedź
Mam Leona z 2018r 1.4 TSI 125 KM. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już może oddawał swoje auto do ASO w celu podniesienia mocy. Zależy mi na gwarancji i nie chcę jechać do firmy w tej sprawie. Interesuje mnie czy ASO to robi i jeśli tak to jaka jest tego cena. Z góry dziękuję za odpowiedź
- LeśnyPatatajnik
- Moc [KM] / Nm: 125/200
- Oznaczenie silnika: CZCA
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Podniesienie mocy ASO
Cześć,
nie udzielę Ci odpowiedzi na konkretnie pytanie o podnoszenie mocy w serwisie, ale jeśli obawiasz się o gwarancję, to jest jeszcze rozwiązanie poprzez podniesienie mocy przez box. W CZCA (bo wydaje mi się, że taki masz silnik jak i ja bo ten sam rocznik i moc) dojdziesz do jakichś 150km... Z naszym silnikiem jest ten problem, ze niestety nie jest zbyt podatny na podnoszenie mocy, poniewaz przy wiekszych mocach w pierwszej kolejnosci sprzegło a późnien skrzynia mają dość małe możliwości
Pozdrawiam
nie udzielę Ci odpowiedzi na konkretnie pytanie o podnoszenie mocy w serwisie, ale jeśli obawiasz się o gwarancję, to jest jeszcze rozwiązanie poprzez podniesienie mocy przez box. W CZCA (bo wydaje mi się, że taki masz silnik jak i ja bo ten sam rocznik i moc) dojdziesz do jakichś 150km... Z naszym silnikiem jest ten problem, ze niestety nie jest zbyt podatny na podnoszenie mocy, poniewaz przy wiekszych mocach w pierwszej kolejnosci sprzegło a późnien skrzynia mają dość małe możliwości

Pozdrawiam
Seat Leon III [5F] X-Perience 1.4 TSI 125/200 (CZCA)
-
Dzięki za odpowiedź. Będę musiał się nad tym mocno zastanowić 

- lacoda
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Zaciekawiła mnie sprawa boxa. Może podać jakiś link do tego cuda?LeśnyPatatajnik pisze:Cześć,
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
- LeśnyPatatajnik
- Oznaczenie silnika: CZCA
Cześć,
podaję tylko przykładowy link: https://stuning.pl/sklep/chip-tuning-bo ... x-systems/ ale sam nie używam i nie używałem żadnego więc może wypowie się jeszcze ktoś kto posiada. I ogólnie o boxach mógłby się ktoś wypowiedzieć bardziej rozeznany sądzę. Wiem że jest to gwarancyjnie dość bezpieczne rozwiązanie, bo tylko go podpinasz a w razie przeglądu po prostu odpinasz i nic nie wiadomo nikomu o nim. Choć często są one ustawione ogólnie pod model silnika a nie konkretny egzemplarz silnika więc nie jest to z pewnością wydajniejsze rozwiązanie od strojenia na hamowni
podaję tylko przykładowy link: https://stuning.pl/sklep/chip-tuning-bo ... x-systems/ ale sam nie używam i nie używałem żadnego więc może wypowie się jeszcze ktoś kto posiada. I ogólnie o boxach mógłby się ktoś wypowiedzieć bardziej rozeznany sądzę. Wiem że jest to gwarancyjnie dość bezpieczne rozwiązanie, bo tylko go podpinasz a w razie przeglądu po prostu odpinasz i nic nie wiadomo nikomu o nim. Choć często są one ustawione ogólnie pod model silnika a nie konkretny egzemplarz silnika więc nie jest to z pewnością wydajniejsze rozwiązanie od strojenia na hamowni

Seat Leon III [5F] X-Perience 1.4 TSI 125/200 (CZCA)
- desmo
- Site Admin
- Model auta: Leon II [1P]
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
Odnośnie boxow to na własne oczy widziałem jak ze 125 miało podnieść na 150 w Vagtune.
Niestety efekt nie był tak spektakularny jak się tego spodziewał właściciel bo przyrost mocy był znikomy.
Jednak faktem jest ze może to być jakaś namiastka podniesienia mocy, choć osobiście bym się na to nie decydował.
Tuner to tuner,a box to tylko box a każde auto nie jest takie samo.
Niestety efekt nie był tak spektakularny jak się tego spodziewał właściciel bo przyrost mocy był znikomy.
Jednak faktem jest ze może to być jakaś namiastka podniesienia mocy, choć osobiście bym się na to nie decydował.
Tuner to tuner,a box to tylko box a każde auto nie jest takie samo.
- lacoda
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
To prawda że z boxem może być różnie. Strojenie jest robione zawsze pod konkretne auto. No i zakładając boxa masz nadzieję że jest ile koni więcej, ale ich liczba jest nieznana
- desmo
- Site Admin
- Model auta: Leon II [1P]
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
BTW, wracając do pytania Twojego, to zadzwoń do ASO i zapytaj czy i za ile świadczą takie usługi.
Może być tez tak ze nie świadczą takich usług, lub świadczą ale nie dają na to gwarancji.
Tak czy inaczej, jeśli się decydujesz na taki krok to najlepiej u konkretnego tunera z prawdziwego zdarzenia i zrobić soft pod Twoje auto.
Może być tez tak ze nie świadczą takich usług, lub świadczą ale nie dają na to gwarancji.
Tak czy inaczej, jeśli się decydujesz na taki krok to najlepiej u konkretnego tunera z prawdziwego zdarzenia i zrobić soft pod Twoje auto.
-
Będę musiał się przejść do ASO. Gdzieś wyczytałem,że ASO idzie na takie coś a wygląda to tak,że wyciągają jakiś sterownik czy komputer i wysyłają go do firmy i koszt czegoś takiego to ok 3 tys zł. Post był z 2012r więc może już coś się zmieniło. Jak będę coś wiedział więcej to dam znać
-
- Model auta: Alhambra I
- Pojemność silnika: 1.5
- Moc [KM] / Nm: 150/250
- Województwo: Pomorskie
Silnik 1.5 ACT 150 KM Oznaczenie silnika DADA ( chyba ?) Czy można gdzieś w Trójmieście podnieść moc silnika ?