Czujnik deszczu nie dziala

ODPOWIEDZ
Palet
Model auta: Leon III [5F]
Pojemność silnika: 1.4
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 150
Województwo: Śląskie

Czujnik deszczu nie dziala

Post autor: Palet » 03 października 2020, 09:49

Siema 😁 kupiłem Leona fr 2017 1,4 150KM DSG i mam z nim dwa kłopoty, które myślałem żeby spróbować opisać na forum Seata, wiec do rzeczy!
1. Czujnik deszczu chyba niezbyt działa, bo wycieraczki w trybie INT machają co 5min, za to w trybie LOW ustawianie tempa (czułości) powoduje, ze raz mi zadziałały jak w trybie INT, ale tylko raz, a tak to generalnie ustawiam tym szybkość (jeszcze do sprawdzenia). Ogólnie w trybie INT jakby były na OFF. Muszę nadmienić ze szyba jest nieoryginalna. Jak chlapie wodą z dachu bezpośrednio na czujnik to wykrywa i ruszy wycieraczkami, ale w jezdzie nie chce...

2. Ekran dotykowy raz łapie po jednym kliknięciu, a raz trzeba dwa razy szybko przycisnąć. Według Pani z ASO kwestia aktualizacji softu, ktoś może potwierdzić?

I ogólnie to zastanawiam się czy warto próbować odzyskać gwarancje, która poprzedni właściciel zaniedbał nie robiąc ostatniego przeglądu serwisowego, gdyż auto miało stłuczkę i wszystko jest dobrze naprawione, ale było to naprawiane poza ASO, nie ma rachunków i obawiam się, ze nawet jak zapłacę za serwis w ASO, to jak coś się zacznie z autem dziać, to powiedzą, ze gwarancja nie obejmuje tego, bo widać ze było naprawiane poza ASO.

Trochę przydlugawe, ale może trafie na rozne osoby, które doradza coś chociaż w jednej kwestii. Z góry dzieki!😉

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Re: Czujnik deszczu nie dziala

Post autor: desmo » 06 października 2020, 14:31

Palet pisze:
03 października 2020, 09:49

1. Czujnik deszczu chyba niezbyt działa, bo wycieraczki w trybie INT machają co 5min, za to w trybie LOW ustawianie tempa (czułości) powoduje, ze raz mi zadziałały jak w trybie INT, ale tylko raz, a tak to generalnie ustawiam tym szybkość (jeszcze do sprawdzenia). Ogólnie w trybie INT jakby były na OFF. Muszę nadmienić ze szyba jest nieoryginalna. Jak chlapie wodą z dachu bezpośrednio na czujnik to wykrywa i ruszy wycieraczkami, ale w jezdzie nie chce...
W przypadku wymiany szyby i czujnika deszczu , zastosowanie starego kleju do czujnika lub zamiennika kleju oryginalnego powoduje kłopoty z działaniem czujnika , sprawdz czy powierzchnia przylegania jest idealnie czarna czy też widoczny jest pęcherzyk powietrza.
Palet pisze:
2. Ekran dotykowy raz łapie po jednym kliknięciu, a raz trzeba dwa razy szybko przycisnąć. Według Pani z ASO kwestia aktualizacji softu, ktoś może potwierdzić?
Faktycznie chyba tak się kończy ta historia , zaktualizuj soft i powinno być OK.

Palet pisze:
I ogólnie to zastanawiam się czy warto próbować odzyskać gwarancje, która poprzedni właściciel zaniedbał nie robiąc ostatniego przeglądu serwisowego, gdyż auto miało stłuczkę i wszystko jest dobrze naprawione, ale było to naprawiane poza ASO, nie ma rachunków i obawiam się, ze nawet jak zapłacę za serwis w ASO, to jak coś się zacznie z autem dziać, to powiedzą, ze gwarancja nie obejmuje tego, bo widać ze było naprawiane poza ASO.
ASO ma swoje procedury przy naprawie auta. Jeśli nie będą mieli zakwestionowań do poprzedniej naprawy poza ASO to wszystko jest możliwe , jednak czytając to co napisałeś , będą mieli wątpliwości , nie masz faktur ,itd
.
Zawsze możesz udać się na oględziny do ASO , ewentualnie do rzeczoznawcy samochodowego i wtedy starać się o przywrócenie gwarancji , jeśli wszystko będzie prawidłowo wykonane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka Leon III”