Mam pytanko odnośnie pewnych modyfikacji mojego Leona i liczę na waszą pomoc

1)Planuje zmienić zwykłe stare fabryczne radio ( https://www.wyborkierowcow.pl/wp-conten ... -II-31.jpg )
na nowsze z oprogramowaniem i BT. Czy istnieje taka możliwość i jeżeli tak to jakie radio najlepiej poszukać?
2)Posiadam światła mijania zwykłe żółte a interesuje mnie wymiana na halogeny ledowe,xenonowe i teraz pytanie: Czy wystarczy zakup nowych kloszy i wymiana żarówek, czy też trzeba ingerować w okablowanie tego? Wszelka wiedza na ten temat będzie dla mnie pomocna, gdyż kompletnie nie znam się na elektryce
3)Chciałbym również zamontować w środku auta światła led poprowadzone od drzwi do drzwi przy nogach kierowcy i pasażera. Wiem ze takie światła można dostać i łatwo samemu zamontować tylko z wejściem kabla do zapalniczki. Moje pytanie brzmi czy da się jakoś te światła podłączyć bezpośrednio do akumulatora by przy przekręceniu kluczyka światła zaczęły by świecić nie zabierając miejsca w zapalniczce?
4)Ostatnia pozycja jest to chip tunning. Tak jak w temacie posiadam wersję z silnikiem wysokoprężnym 2.0 Tdi o mocy 170KM wraz z filtrem DPF z 2007r. Czy dana jednostka nadaje się do tego zabiegu? Jeżeli tak jak go najlepiej wykonać.
Może moje pytania są banalne, ale niestety nie jestem mechanikiem czy też elektrykiem i nie bardzo znam się na tych modyfikacjach, dlatego liczę na wyrozumiałość i pomoc

Pozdrawiam