Tunning, proszę o porady leon 2 2.0 tdi 170km

ODPOWIEDZ
Domin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 170/350
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Pomorskie

Tunning, proszę o porady leon 2 2.0 tdi 170km

Post autor: Domin » 03 sierpnia 2020, 17:43

Witam serdecznie

Mam pytanko odnośnie pewnych modyfikacji mojego Leona i liczę na waszą pomoc :)

1)Planuje zmienić zwykłe stare fabryczne radio ( https://www.wyborkierowcow.pl/wp-conten ... -II-31.jpg )
na nowsze z oprogramowaniem i BT. Czy istnieje taka możliwość i jeżeli tak to jakie radio najlepiej poszukać?

2)Posiadam światła mijania zwykłe żółte a interesuje mnie wymiana na halogeny ledowe,xenonowe i teraz pytanie: Czy wystarczy zakup nowych kloszy i wymiana żarówek, czy też trzeba ingerować w okablowanie tego? Wszelka wiedza na ten temat będzie dla mnie pomocna, gdyż kompletnie nie znam się na elektryce

3)Chciałbym również zamontować w środku auta światła led poprowadzone od drzwi do drzwi przy nogach kierowcy i pasażera. Wiem ze takie światła można dostać i łatwo samemu zamontować tylko z wejściem kabla do zapalniczki. Moje pytanie brzmi czy da się jakoś te światła podłączyć bezpośrednio do akumulatora by przy przekręceniu kluczyka światła zaczęły by świecić nie zabierając miejsca w zapalniczce?

4)Ostatnia pozycja jest to chip tunning. Tak jak w temacie posiadam wersję z silnikiem wysokoprężnym 2.0 Tdi o mocy 170KM wraz z filtrem DPF z 2007r. Czy dana jednostka nadaje się do tego zabiegu? Jeżeli tak jak go najlepiej wykonać.

Może moje pytania są banalne, ale niestety nie jestem mechanikiem czy też elektrykiem i nie bardzo znam się na tych modyfikacjach, dlatego liczę na wyrozumiałość i pomoc :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Re: Tunning, proszę o porady leon 2 2.0 tdi 170km

Post autor: desmo » 11 sierpnia 2020, 11:40

Domin pisze:
03 sierpnia 2020, 17:43
Witam serdecznie

Mam pytanko odnośnie pewnych modyfikacji mojego Leona i liczę na waszą pomoc :)

1)Planuje zmienić zwykłe stare fabryczne radio ( https://www.wyborkierowcow.pl/wp-conten ... -II-31.jpg )
na nowsze z oprogramowaniem i BT. Czy istnieje taka możliwość i jeżeli tak to jakie radio najlepiej poszukać?
Radio możesz zamontować fabryczne z HDD , No. RNS 510 z nawigacja lub możesz alternatywnie kupić chińczyka , i tutaj firma Isudar (jeśli się nie mylę) robi całkiem przyzwoite radia na androidzie.
Dodatkowo musisz zakupić ramkę do radia na 2Din.
Domin pisze:

2)Posiadam światła mijania zwykłe żółte a interesuje mnie wymiana na halogeny ledowe,xenonowe i teraz pytanie: Czy wystarczy zakup nowych kloszy i wymiana żarówek, czy też trzeba ingerować w okablowanie tego? Wszelka wiedza na ten temat będzie dla mnie pomocna, gdyż kompletnie nie znam się na elektryce
Jeśli posiadasz zwykle lampy z żarówkami H4 , to max co osiągniesz to montaż retrofit-ów czyli żarówek LED.
Dobry sklep gdzie je znajdziesz to www.motohid.pl

Wiele osób na forum jeździ z tym oświetleniem.

Drugie rozwiązanie to zakup całych lamp xenon lub bi-xenon i zamontowanie ich do auta.

Domin pisze:

3)Chciałbym również zamontować w środku auta światła led poprowadzone od drzwi do drzwi przy nogach kierowcy i pasażera. Wiem ze takie światła można dostać i łatwo samemu zamontować tylko z wejściem kabla do zapalniczki. Moje pytanie brzmi czy da się jakoś te światła podłączyć bezpośrednio do akumulatora by przy przekręceniu kluczyka światła zaczęły by świecić nie zabierając miejsca w zapalniczce?
Gotowe zestawy kupisz w sieci lub w w/w sklepie, montaż jest prosty a podpinasz to do BCM
Domin pisze:

4)Ostatnia pozycja jest to chip tunning. Tak jak w temacie posiadam wersję z silnikiem wysokoprężnym 2.0 Tdi o mocy 170KM wraz z filtrem DPF z 2007r. Czy dana jednostka nadaje się do tego zabiegu? Jeżeli tak jak go najlepiej wykonać.

Może moje pytania są banalne, ale niestety nie jestem mechanikiem czy też elektrykiem i nie bardzo znam się na tych modyfikacjach, dlatego liczę na wyrozumiałość i pomoc :)

Pozdrawiam
BMN jak najbardziej się nadaje do takich modyfikacji, są dwie drogi z DPF i bez DPF w zależności od kondycji.

Wyniki po strojeniu wahają się w okolicach od 190 KM do Ok 210KM. Oczywiście u prawdziwego tunera.

Możesz odwiedzić naszego klubowego tunera
www.vagtune.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tunning Leon II”