Brak świateł postojowych przy pozycji "auto"

ODPOWIEDZ
Expo
Model auta: Toledo IV
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 163/210
Oznaczenie silnika: BFB
Województwo: Dolnośląskie

Brak świateł postojowych przy pozycji "auto"

Post autor: Expo » 15 września 2020, 16:37

Witam, posiadam Leona z 2007r wyposażonego w czujnik zmierzchu/deszczu w tym automatyczne światła.

Kupiłem go w zeszłym tygodniu i niestety mam problem mianowicie gdy światła są ustawione w pozycji "auto" w dzień, żadne światła nie palą się z przodu, a podejrzewam, że powinny palić się światła postojowe tak jak to jest w mojej Audi wyposażonej w tę samą funkcję. Światła zapalają się poprawnie dopiero gdy faktycznie się ściemnia.

Ustawiając światła mijania/postojowe/pozycyjne i drogowe manualnie każde z wymienionych działa poprawnie więc to nie kwestia bezpiecznika lub spalonych żarówek. Do tego mam problem ze składaniem się lewego lusterka elektrycznego mianowicie prawe składa się bardzo ładnie, a lewe lekko podbija do góry i dalej nie chce się ruszyć.

Kwestia wymiany silnika sterującego? Czy taka wymiana jest problematyczna i można wymienić to samemu czy lepiej to komuś zlecić?

Proszę o pomoc w tych dwóch przypadkach.

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak świateł postojowych przy pozycji "auto"

Post autor: desmo » 16 września 2020, 11:07

Expo pisze:
15 września 2020, 16:37

Kupiłem go w zeszłym tygodniu i niestety mam problem mianowicie gdy światła są ustawione w pozycji "auto" w dzień, żadne światła nie palą się z przodu, a podejrzewam, że powinny palić się światła postojowe tak jak to jest w mojej Audi wyposażonej w tę samą funkcję. Światła zapalają się poprawnie dopiero gdy faktycznie się ściemnia.
Funkcja działa prawidłowo , światła zapalą sie gdy sie ściemni.

Możesz zakodować VCDS dzienne i sam się będzie przełączał w zależności od czujnika światła.

Expo pisze:
15 września 2020, 16:37
Do tego mam problem ze składaniem się lewego lusterka elektrycznego mianowicie prawe składa się bardzo ładnie, a lewe lekko podbija do góry i dalej nie chce się ruszyć.

Kwestia wymiany silnika sterującego? Czy taka wymiana jest problematyczna i można wymienić to samemu czy lepiej to komuś zlecić?
Najczęściej wystarczy rozebrać i nasmarować mechanizm , chyba że jest uszkodzony mechanizm , to wtedy skończy sie na wymianie.

Expo
Model auta: Toledo IV
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 163/210
Oznaczenie silnika: BFB
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Expo » 30 września 2020, 19:22

Dzięki za odpowiedź :) Chciałbym od razu wymienić ten mechanizm lusterka, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat ani kodu mechanizmu odpowiadającego za składanie lusterka lub samego mechanizmu. Czy trzeba w takim razie wymieniać całe lusterko?

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: desmo » 02 października 2020, 07:17

Expo pisze:
30 września 2020, 19:22
Dzięki za odpowiedź :) Chciałbym od razu wymienić ten mechanizm lusterka, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat ani kodu mechanizmu odpowiadającego za składanie lusterka lub samego mechanizmu. Czy trzeba w takim razie wymieniać całe lusterko?
Nie koniecznie trzeba będzie wymieniać mechanizm , najpierw trzeba rozebrać i zobaczyć co się tam dzieje.

Jesli chcesz , możesz przy okazji kupić inne lusterko używane jako dawcę i je rozebrać w ramach treningu. Tylko Twoje są składane więc musisz szukać takiego samego , jak się nie mylę to wtyczka na 7 pinów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka Leon II”