Witam, posiadam Leona z 2007r wyposażonego w czujnik zmierzchu/deszczu w tym automatyczne światła.
Kupiłem go w zeszłym tygodniu i niestety mam problem mianowicie gdy światła są ustawione w pozycji "auto" w dzień, żadne światła nie palą się z przodu, a podejrzewam, że powinny palić się światła postojowe tak jak to jest w mojej Audi wyposażonej w tę samą funkcję. Światła zapalają się poprawnie dopiero gdy faktycznie się ściemnia.
Ustawiając światła mijania/postojowe/pozycyjne i drogowe manualnie każde z wymienionych działa poprawnie więc to nie kwestia bezpiecznika lub spalonych żarówek. Do tego mam problem ze składaniem się lewego lusterka elektrycznego mianowicie prawe składa się bardzo ładnie, a lewe lekko podbija do góry i dalej nie chce się ruszyć.
Kwestia wymiany silnika sterującego? Czy taka wymiana jest problematyczna i można wymienić to samemu czy lepiej to komuś zlecić?
Proszę o pomoc w tych dwóch przypadkach.
Brak świateł postojowych przy pozycji "auto"
-
- Model auta: Toledo IV
- Pojemność silnika: 1.8
- Rodzaj paliwa: Benzyna
- Moc [KM] / Nm: 163/210
- Oznaczenie silnika: BFB
- Województwo: Dolnośląskie
- desmo
- Site Admin
- Model auta: Leon II [1P]
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Brak świateł postojowych przy pozycji "auto"
Funkcja działa prawidłowo , światła zapalą sie gdy sie ściemni.Expo pisze: ↑15 września 2020, 16:37
Kupiłem go w zeszłym tygodniu i niestety mam problem mianowicie gdy światła są ustawione w pozycji "auto" w dzień, żadne światła nie palą się z przodu, a podejrzewam, że powinny palić się światła postojowe tak jak to jest w mojej Audi wyposażonej w tę samą funkcję. Światła zapalają się poprawnie dopiero gdy faktycznie się ściemnia.
Możesz zakodować VCDS dzienne i sam się będzie przełączał w zależności od czujnika światła.
Najczęściej wystarczy rozebrać i nasmarować mechanizm , chyba że jest uszkodzony mechanizm , to wtedy skończy sie na wymianie.Expo pisze: ↑15 września 2020, 16:37Do tego mam problem ze składaniem się lewego lusterka elektrycznego mianowicie prawe składa się bardzo ładnie, a lewe lekko podbija do góry i dalej nie chce się ruszyć.
Kwestia wymiany silnika sterującego? Czy taka wymiana jest problematyczna i można wymienić to samemu czy lepiej to komuś zlecić?
-
- Model auta: Toledo IV
- Pojemność silnika: 1.8
- Rodzaj paliwa: Benzyna
- Moc [KM] / Nm: 163/210
- Oznaczenie silnika: BFB
- Województwo: Dolnośląskie
Dzięki za odpowiedź
Chciałbym od razu wymienić ten mechanizm lusterka, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat ani kodu mechanizmu odpowiadającego za składanie lusterka lub samego mechanizmu. Czy trzeba w takim razie wymieniać całe lusterko?

- desmo
- Site Admin
- Model auta: Leon II [1P]
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
- Województwo: Wielkopolskie
Nie koniecznie trzeba będzie wymieniać mechanizm , najpierw trzeba rozebrać i zobaczyć co się tam dzieje.
Jesli chcesz , możesz przy okazji kupić inne lusterko używane jako dawcę i je rozebrać w ramach treningu. Tylko Twoje są składane więc musisz szukać takiego samego , jak się nie mylę to wtyczka na 7 pinów.