1P , czy to turbina cieknie?

ODPOWIEDZ
bisi
Model auta: Cupra Leon
Pojemność silnika: 1.9
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 0
Oznaczenie silnika: BLS
Województwo: Małopolskie

1P , czy to turbina cieknie?

Post autor: bisi » 17 kwietnia 2020, 16:57

https://photos.app.goo.gl/fkNVtyPvdesexVUTA

Zobaczyłem dzisiaj pocenie silnika w okolicy turbiny, bardziej po prawej stronie patrząc od przodu na silnik i między silnikiem i kokpitem.
Zaczęło się od tego, że przejechałem dziś autem, po dłuższym postoju przez corona virusa, chciałem go trochę przepalić i jak się nagrzał do 90 st. to podczas stania na światłach z wentylacji zaczęło się dymić. Zjechałem na bok, otwarłem maskę i tak jakby się z silnika obudowy wypalał olej. Potem w domu zobaczyłem dość mokro, tak jak na filmiku wyżej.

Wcześniej już podejrzewałem turbinę, że będzie konieczność zabrania się za nią.

Edit:
W grudniu na innym forum pytałem o turbinę:
Od jakiegoś czasu przy zimnym silniku, po dodaniu gazu i tylko do pewnych obrotów słychać w kabinie auta, jakby jakiś wiatrak ocierał jakiś plastik, Po zdjęciu nogi z gazu "ocieranie" słychać jeszcze przez jakieś 2-4 sekundy i ustępuje. Tak jak wspomniałem występuje to w małym przedziale obrotów silnika (orientacyjnie 1000-1600).

Auto jest 2 miesiące po wymianie dwumasy, z miesiąc po wymianie rozrządu, prócz tego "ocierania" nie ma żadnych drgań na skrzyni, na sprzęgle czy dźwigni zmiany biegów.

Wymieniłem dwie poduszki pod silnikiem, bo ponoć były pęknięte i to one mogły wprowadzać silnik w jakiś "rezonans". Nie pomogło.
"ocieranie" słyszalne jest na postoju i w ruchu w pewnym zakresie obrotów silnika i bardzo rzadko jeśli auto stoi na luzie, a jest przechylone na lewą stronę. wtedy by zniwelować ocieranie muszę wprowadzić na lekkie obroty i ustaję.

"Ocieranie" ustaje, albo staje się mniej słyszalne, gdy silnik się rozgrzeje to 90st.

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Re: 1P , czy to turbina cieknie?

Post autor: desmo » 23 kwietnia 2020, 08:22

Nie ma sensu wróżyć z fusów , najprościej postaraj się wyczyścić miejsca wycieku i obserwuj skąd dochodzi do wycieku.

Znajdziesz wyciek , znajdziesz przyczynę :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy techniczne Leon II”