klekotanie 1,4 16v

ODPOWIEDZ
Dawi1203
Model auta: Leon I [1M]
Pojemność silnika: 1.4
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 75
Województwo: Mazowieckie

klekotanie 1,4 16v

Post autor: Dawi1203 » 27 września 2021, 18:20

witam państwa zakupiłem leona 1 z silnikiem 1.4 16v i no klekota jak że przesiadłem się z forda focusa z którym miałem złe przeżycia takie jak wymiana silnika i ogólnie strata pieniędzy to cały czas mnie te stukanie martwi czytałem że to normalne w tych silnikach że on już tak sobie klekocze i jedyny sposób to wymiana tłoków która wiąże się z kosztami takimi jaka wartość auta więc w moim przypadku odpada ale do rzeczy mi nie przeszkadza sam dźwięk ale bardziej myśl że może do doprowadzić do czegoś gorszego i tu pytanie czy te tłoki sobie tak stukają i będą stukały bez skutków ubocznych czy jednak może coś się stać ja potrafię jechać i wszystko wyłączyć żeby posłuchać czy przypadkiem mocniej nie stuka haha już jakieś przewrażliwienie wiem że wiele osób mówi że stuka im na niskich obrotach ja słyszę je do 3 tysięcy i to nie taki stuk a bardziej tykanie przyśpieszające wraz z wzrostem obrotów leje olej 10w40 a też czytałem że pomaga i je troszkę uspokaja wymiana na 5w50 co myślicie ktoś próbował?

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Re: klekotanie 1,4 16v

Post autor: desmo » 23 stycznia 2022, 11:49

Proponuję udać się do mechanika , niech sprawdzi luzy na zaworach , być może tu tkwi problem.

Olej stosuj zgodnie z zaleceniami producenta i normami podanymi do Twojego silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy techniczne Leon I”