Woda w aucie - Leon 1M

ODPOWIEDZ
Nody
Model auta: Leon I [1M]
Pojemność silnika: 1.9
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 150/320
Oznaczenie silnika: ARL
Województwo: Małopolskie

Woda w aucie - Leon 1M

Post autor: Nody » 03 lutego 2019, 19:41

Witam jestem nowym właścicielem pięknej Fr'ki powiedzmy pięknej bo jeszcze długa droga przedemną żeby to auto doprowadzić do perfekcji.

Przechodząc do rzeczy mieszkam w Anglii kupiłem samochód w ktorym są problemy z przeciekaniem.
O ile od kierowcy jestem w stanie zrozumieć bo może cieknąć z podszybia to nie rozumiem dlaczego woda zbiera sie na lewej stronie z tyłu ?
Tu też podejrzenie pada na drzwi od bagażnika mianowicie tam gdzie idą kable bo w tym miejscu podsufitka ma troszke inny kolor taki bardziej wyblakły tak jak by to właśnie tam woda wpadała.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

A i jeszcze jedna sprawa dostane gdzies uszczelki do drzwi ?

Awatar użytkownika
bledow
Ex-klubowicz
Moc [KM] / Nm: 258/508
Województwo: Śląskie

Re: Woda w aucie - Leon 1M

Post autor: bledow » 03 lutego 2019, 22:14

Temat w leonach i nie tylko jest dość częsty. Bardzo często przeciekają przez uszczelki zgarniające drzwi a następnie woda dostaje się na próg samochodu. Poszukaj sobie tematu w Google o pływających dywanach w leonie

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: desmo » 04 lutego 2019, 09:23

Nody pisze:
03 lutego 2019, 19:41
Witam jestem nowym właścicielem pięknej Fr'ki powiedzmy pięknej bo jeszcze długa droga przedemną żeby to auto doprowadzić do perfekcji. Przechodząc do rzeczy mieszkam w Anglii kupiłem samochód w ktorym są problemy z przeciekaniem o ile od kierowcy jestem w stanie zrozumieć bo może cieknąć z podszybia to nie rozumiem dlaczego woda zbiera sie na lewej stronie z tyłu tu też podejrzenie pada na drzwi od bagażnika mianowicie tam gdzie idą kable bo w tym miejscu podsufitka ma troszke inny kolor taki bardziej wyblakły tak jak by to właśnie tam woda wpadała jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
A i jeszcze jedna sprawa dostane gdzies uszczelki do drzwi ?

Zlikwidowanie przecieku w tylnych drzwiach Leon 1M.
Po zdjęciu boczka kawałkiem plastiku wyskrobać wystające poza blachę resztki uszczelki, oczyścić benzyna ekstrakcyjną i pistoletem z silikonem objechać dolną część drzwi.

Najlepiej jest poluzować śruby blachy trzymającej mechanizm opuszczania drzwi i zamek (odchylić), a następnie wprowadzić uszczelniacz lub silikon pomiędzy drzwi a wspomnianą blachę. Zanim to wyschnie to wszystko skręcić. Przed położeniem uszczelniacza należy jeszcze dokładnie oczyścić, najlepiej benzyną ekstrakcyjną, miejsca gdzie będzie nakładany uszczelniacz.
Do uszczelnienia zalecane użycie uszczelniacza do dachów blaszanych gdyż ten nie kurczy się pod wpływem mrozów i wilgoci w przeciwieństwie do silikonów.

b3da442345f96538gen.jpg

Sprzęt do całej operacji:
1) tuba silikonu bezbarwnego oraz uszczelniacz do blachodachówki
2) pistolet do silikonu
3) flaszka benzyny ekstrakcyjnej
4) czyściwo
5) zatrzaski do boczka

Woda idzie pod dywan od strony pasażera ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nody

Post autor: Nody » 04 lutego 2019, 17:57

Właśnie pasażer obok kierowcy i za kierowcą ma kompletnie sucho ani mililitra wody tam nie ma ;p

Ale kierowca ma troche a pasazer z lewej z tylu ma poprostu kałuże.
Dziękuje rowniez za szczegółowe dane co do narzedzi jakich mam użyć jak oceniasz trudność tego zadania ? :D

i czy farelką i takim urządzonkiem do zbierania wilgoci wysusze to przy pogodzie angielskiej ?

tzn niby nie leje ale jest dosyć zimno i wietrznie ?

Awatar użytkownika
desmo
Site Admin
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 2.0
Moc [KM] / Nm: 192 / 410
Oznaczenie silnika: BMN
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: desmo » 04 lutego 2019, 18:05

Ogarniesz bez problemu.

Wysuszyć trzeba , więc jakieś warunki musisz na to mieć , wystarczy garaż. Oczywiście najlepiej by było wyjąć całą tapicerkę , ale jak nie ma warunków to trzeba sobie jakoś poradzić.

Nody

Post autor: Nody » 05 lutego 2019, 17:56

Okey dzieki za podpowiedzi i pomoc dam znac co i jak w miare rozwoju sytuacji :D

Nody

Post autor: Nody » 11 lutego 2019, 05:26

Okey wyciągłem wszystko z auta drzwi dostały butyl nie silicon naweet zakładam nowe głośniki bo akurat facet oddawał za friko pod warunkiem że sobie je sam wyciągne teraz pytanie jesli będe je zakładać to też objechać uszczelniaczem na około ? Takie pytanie czy jak bym wywiercił malutkie otworki i pomógł tej dolnej uszczelce pozbywać się wody to coś sie stanie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy techniczne Leon I”